ZITAt (thomasD @ Thursday, 2006-08-17, 0:19) Ich denke schon, dass Bilder, die deutlich von der 5500 K Tageslichttemperatur abweichen, auch deutlich an Qualität verlieren. So kann es sein, dass in bei sehr warmen Licht z.B. farbige Strukturen eher absaufen. Da spielen Weißabgleich und Farbraum des Sensors zusammen schon eine Rolle. Daher ist die Aussage von Olaf, einen Konversionsfilter zu verwenden, die qualitativ beste Lösung,[/quote]
Naja, das würde ja nur stimmen, wenn die Farbinformation in die Aufnahme einfließt. Aber tut sie [zunächst] nicht. Sie ist zunächst keine RGB-Abbildung, sondern eine reine Luminanz-Repräsentation. Erst die Bayer-Interpolation macht aus dem ganzen Farben. Aber, verkürzt gesprochen, nach der Aufnahme und eben auch erst im RAW-Konverter.
Hier nochmals Auszüge aus einem Artikel von Phase One, der leider nicht mehr online ist, so dass ich ihn nicht verlinken kann [war online bei phaseone.com unter 'educational articles: "raw part I"]
ZITATDigital sensors [...] are actually a single layer of light sensitive 'photo sites' arranged in a rigid rectangular matrix and these 'sites' capture information by generating a tiny voltage proportional to the intensity of the light which is projected onto them. This voltage or signal is converted into a digital value through internal firmware/software known as an Analogue/Digital Converter.
This sensor array captures an image in 12 'bits' of data - that's 4096 different shades of grey, from 0 (Black) to 4095 (White). Strictly speaking there is no black or white at this point, merely minimum signal and maximum signal. Simply put, the sensor, or photo site, measures the amount of light that hits it, and converts the resulting signal into a digital value from 0 to 4095. There is no color information captured as such, just a simple 'grey scale' value representing the intensity of the light.[/quote]
Es folgt eine Beschreibung des Bayer-Filters. Dann:
ZITATIn its native form a RAW capture is quite useless for RGB viewing since each sensor
or pixel only contains information on one color - either Red, Green or Blue.
Now comes the really clever bit. It is possible to 'guess' the missing color data by
looking at the values of the sensors surrounding one particular sensor and making
intelligent predictions on what the other 2 colors should be. One color value is, in
effect, expanded to a full 3 colors by looking at what other colors are adjacent to
that single sensor. It does seem like a big cheat, conjuring RGB color data out of a
grey scale image, but it actually works very well. The processing algorithms are very
complex and are related to the specific chip's characteristics.[/quote]
ZITATTo recap: a RAW file is simply the 'crude' image capture data before any post
processing has been done. All captured information is still fully available and can be
processed in many different ways. Setting the camera to RAW simply turns off all incamera
processing like compression, sharpening, white balance and 12bit to 8bit
conversions.[/quote]
Hervorhebungen von mir.
Beste Grüße.